Primátor M. Drab sa k výzve na odstúpenie z funkcie zatiaľ nevyjadril

21.09.2011 Prešov

Veľký Šariš 20. septembra (TASR) – Primátor Veľkého Šariša Mikuláš Drab (nezávislý) zatiaľ nechce reagovať na výzvu mestských poslancov, aby odstúpil z funkcie. Výzvu s odôvodnením mu poslanci odovzdali 14. septembra, pričom sa pod ňu podpísalo desať poslancov z 12-členného mestského zastupiteľstva.
Drab tvrdí, že výzvu si musí preštudovať a následne k tomu zaujme kvalifikovanejšie stanovisko a v krátkom čase o ňom bude informovať aj médiá.
\"Chcel by som zvolať tlačovku budúci týždeň. Bohužiaľ, ešte stále tie veci nie sú uzatvorené ohľadom správy finančnej kontroly, takže o niektorých veciach by ani nebolo vhodné rozprávať,\" povedal dnes novinárom primátor Veľkého Šariša.
Iniciátori výzvy zhrnuli svoje dôvody do niekoľkých bodov. Primátorovi vyčítajú, že prijíma rozhodnutia, ktoré škodia mestu, neplnia sa uznesenia, nakladanie s majetkom mesta v niektorých prípadoch považujú poslanci za neekonomické a niektoré kroky primátora sú podľa nich protizákonné.
\"Bolo tam desať dôvodov, ktoré mu boli vyčítané, v akých bodoch sa porušoval zákon a nedodržiavala sa rozpočtová disciplína. Jednoducho mesto sa každým dňom dostáva do väčšieho finančného závozu,\" konštatoval poslanec Robert Oros (SDKÚ-DS, KDH).
Ako príklad uviedol, že počas rozpočtového provizória radnica objednávala investičné akcie. Pri rekonštrukcii kotolne v základnej škole vraj bolo netransparentné výberové konanie, obišla sa firma, ktorá mala najnižšiu cenu. Primátorovi vyčítajú aj predaj materiálu z poškodeného mosta, o ktorom vraj malo rozhodovať zastupiteľstvo, nakoľko išlo o nehnuteľnosť a ďalšie rozhodnutia.
Pod výzvu sa nepodpísali dve poslankyne. Jednou z nich je Viera Krajňáková (nezávislá).
\"Bolo to len na pracovnom rokovaní, tam sme si vyjasnili, prečo sme boli proti vyjadreniu ostatných desiatich poslancov. Vyjasnili sme si aj niektoré nedostatky z minulého volebného obdobia, kvôli čomu sme bývalého primátora (Róberta Orosa, poz. TASR) neodvolávali a nevidím dôvod, prečo by sme to mali robiť teraz,\" povedala Krajňáková.
Poslanec Stanislav Talian (ND) dnes pre médiá uviedol, že budú trvať na odstúpení primátora z funkcie. Ak tak neurobí, vyzvú ho znovu, aby zvážil svoje zotrvanie na tomto poste. K otázke vzniku petície za odvolanie primátora a vypísanie referenda sa nechcel vyjadriť. Oros konštatoval, že na úrade momentálne prebieha viacero kontrol a po prijatí záverov zvážia ďalšie kroky.
 

Vyberte región